RTRICS OPINTON
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QUESTION:

"Assuming that an attorney is a sole practitioner, which of the
following forms of name way he ethically use for his practice: :

John Doa & Assoclates

John Doe Law Firm
John Doe Law Office

Similarly, if the atterney has one associate. {employed lawyer), which
of those names may he use?

The first of these names {John Doe & Associates) was approved for a
firm with an undisclosed number of assoclates in RO-B7-0l. It is.unclear
from that opinion and Rule 7.1{a) whether the use of the term ‘associates'
means that the lawyer must have at least one assoclate, or at least two
assoclates in order not to be 'misleading.'

Similarly, many solo practitioners use the 'John Doe Law Office' or
'Law 0ffices of John Doe' appellation. Doas the term 'John Doe Law Firm'
carry enocugh of a different counotation that 'Firm' would be misleading for
a solo practitionsr, while '0ffice' would be allowable?

Your attention to this question will be greatly appreciated."

ANSWER :

An attorpey may designate his practice by the name "John Doe &
Associlates” only if he has at least one agsociated attorney in his employ.
4 sole practitioner may use the term "John Doe Law Firm,"- "John Doe Law
Office," or "Law Offices of John Doe."

DISCUSSION:

Firm names and letterhead are govermed by the provisious of Rule 7.5
read in conjunction with Rule 7.1 of the Rules of Professional Conduct of
the Alabama State Bar. In subatance, these rules provide that a firm name
or letterhead shall not be misleading to the public. The Disciplinary
Commisafon 1z of the opimion that the firm name, '"John Doe & Associates™
would lead the publie to believe that John Doe has at least one other
attorney assoclated with him in the practice of law. However, if the
attorney has only one assoclate, the Diseiplinary Commission is of the
oplnion that it is not necessary to rastrict the name to the singular In

order to avoid misleading the public. Whether a lawyer who does not

presently employ other lawyers can claim that he normally employs one or .
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more assoclates depends?upon how long the firm has been without one or more
assoclate attorreys aund the firm's efforts to engage more associates.

The Disciplinary Commission is further of the opinion that the names
"John Doe Law Firm" and "John Doe Law Office" may be used by a sgole
practitioner without misleading the public as to the size of the firm or the

number of attorneys employed.
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