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[Overruled or Modified by 88-338]

Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

February 4, 1981

The Judicial Inquiry Commission has considered your request that the Commission
further clarify and explain its written advisory opinion, 80-76, as to whether a judge is
disqualified in sitting in certain criminal proceedings. You state that the judge’s brother
is a member of a law firm, the senior member of which is an appointed part-time
assistant District Attorney. Your specific question is as follows:

Must the judge disqualify himself from all or any criminal prosecutions within the
judicial circuit, regardless of whether or not the assistant District Attorney
participates in any degree in the investigation and/or trial of the criminal case.

As you are aware, disqualification of a judge to hear a certain proceeding is governed
by Canon 3C of the Canons of Judicial Ethics. Under that Canon and pursuant to
previous opinions of this Commission, it is the opinion of the Commission that in the
circumstances you describe disqualification is required only where the senior member
of the judge’s brother’s law firm actually participated as Assistant District Attorney in the
trial or the preparation of the case and it is known to the judge that the senior partner so
participated.

Sincerely,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION



