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This is in response to your request for an advisory opinion from the Alabama Judicial
Inquiry Commission.  Your question is:  May a full-time elected judge teach a law
related course on a part-time basis so long as it does not conflict with his regular office
hours?

Canon 4A of the Alabama Canons of Judicial Ethics provides:

“A judge, subject to the proper performance of his judicial duties,
may engage in the following quasi-judicial activities, if in doing so
he does not cast doubt on his capacity to decide impartially any
issue that may come before him:

A.  He may speak, write, lecture, teach, and participate in other
activities concerning the law, the legal system, and the
administration of justice.”

Therefore, the answer to your question is yes, a full-time elected judge may teach a law
related course on a part-time basis so long as 1) in doing so he does not cast doubt on
his capacity to decide impartially any issue that may come before him, and 2) does not
detract from the dignity of his office or interfere with the performance of his judicial
duties.  See also Canon 5A.

The Commission thanks you for your inquiry and commends you for your effort to abide
by the Canons of Judicial Ethics.

Respectfully,

JUDICIAL INQUIRY COMMISSION


