96-616

Judicial Inquiry Commission
800 SOUTH MCDONOUGH STREET
SUITE 201
MONTGOMERY, ALABAMA 36104

August 9, 1996

The Judicial Inquiry Commission has considered your request for an advisory opinion
on certain questions related to probate proceedings in which a party is represented by
an attorney who also represents the judge in unrelated litigation.

In response to your first set of questions, the Commission confirms that a judge is
disqualified from hearing cases in which a party is represented by an attorney who
represents the judge in unrelated litigation and that such disqualification includes cases
where the judge has been sued in his or her official capacity in the unrelated litigation.
See Advisory Opinions 80-74, 88-337, and 93-484. Ordinarily, such disqualification
only applies to the particular attorney who represents the judge and not to other
members of that attorney’s firm, and such disqualification ceases when the litigation
concludes or the representation otherwise ceases. However, since the disqualification
arises under the general provision in Canon 3C(1) where disqualification is required
because the judge’s “impartiality might reasonably be questioned,” extraordinary
circumstances occasionally exist in which disqualification extends either to other
members of the attorney’s firm or for a period after representation ceases. See
Advisory Opinions 78-53, 88-337, 88-377, 92-443, 92-454, 93- 484, 94-516, 96-590,
96-582, and 96-606. The test under Canon 3C(1) is whether “a person of ordinary
prudence in the judge’s position knowing all of the facts known to the judge [would] find
that there is a reasonable basis for questioning the judge’s impartiality.” In re Sheffield,
465 So. 2d 350, 356 (Ala. 1984). The judge should examine the facts in each case for
any unusual circumstances under which his impartiality might still be reasonably
questioned either after representation by the attorney ceases or in a case involving
another member of his attorney’s firm. The Commission would be happy to address
any specific factual situation that arises.

With regard to your second inquiry, the Commission has previously held that
disqualification was not required when a DHR attorney in a case who had been
representing the judge’s spouse withdrew from the spouse’s case and another DHR
attorney was assigned to represent the spouse. Advisory Opinion 92-454. ltis likewise
the opinion of this Commission that ordinarily disqualification would not be required in a
case in which an attorney who represents the judge in an unrelated matter withdraws
and allows another attorney in the firm (who does not represent the judge) to handle the
case. However, as with the situation discussed in the preceding paragraph of this
opinion, the facts of each case should be examined by the judge to determine whether
a reasonable basis for questioning the judge’s impartiality would continue to exist
despite the change in counsel.
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Your third inquiry is whether a probate judge may continue a case that is not urgent
until unrelated litigation in which he is represented by an attorney for one of the parties
is resolved and then resume hearing the case. The Compliance provisions of the
Alabama Canons of Judicial Ethics state that “[a] probate judge should dispose
promptly of the business of the court...” Compliance with the Canons of Judicial Ethics,
Section C, Probate Judge. Further, Canon 3C(1) states that “[a] judge should disqualify
himself in a proceeding in which ... his impartiality might reasonably be questioned.” It
is the opinion of the Commission that a probate judge may not continue a case in which
he is disqualified until the disqualification ceases.

Your fourth inquiry is whether the Chief Clerk of the Probate Court may continue to
perform the functions authorized by Section 12-13-14, Ala. Code 1975, when the
probate judge would be disqualified because a party is represented by an attorney who
also represents the judge in unrelated litigation. The powers listed in Section 12-13-
14(a) Ala. Code 1975, generally involve ministerial and judicial matters where there is
no contest. Under Section 12-13-14(b), such acts by a chief clerk must be performed in
the name of the probate judge except when there is a vacancy in that office.

A chief clerk of probate is not directly subject to the Canons of Judicial Ethics, but the
guestion remains whether the probate judge has any ethical responsibility under the
Canons to prevent actions by the chief clerk in the judge’s name in cases in which the
judge himself is disqualified to act. “It is desirable that a probate judge should ...
require his staff and court officials subject to his direction and control to observe the
standards of fidelity and diligence that apply to him.” Compliance with the Canons of
Judicial Ethics, Sec. C, Probate Judge. However, this appears to instruct a probate
judge to require his staff and subordinate court officials to disqualify themselves from
proceedings in which they would be disqualified, not in cases in which the judge is
disqualified. Moreover, some of the powers of a probate judge that are listed in Section
12-13-14 of the Alabama Code are ministerial rather than judicial in character and, in
the opinion of this Commission, disqualification does not extend to such powers.

Ordinarily, disqualification that is required under Canon 3C applies even to uncontested
judicial proceedings. However, in a totally uncontested judicial proceeding in which a
chief clerk of probate is statutorily authorized to act in the judge’s name and where the
probate judge will take no actual action in the case, the Commission finds no
appearance of impropriety in allowing the chief clerk to act as so authorized in the
judge’s name when the judge’s disqualification is due to his being represented in an
unrelated case by an attorney for one of the parties.

Your final questions concern remittal of the disqualification caused by representation of
the judge by an attorney involved in a case. This disqualification is not subject to
remittal because remittal only applies to disqualification under Canon 3C(1)(c) and
3C(1)(d). Advisory Opinions 80-78, 92-443, and 92-454.



