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DISQUALIFICATION WHEN THE
JUDGE’S CHILD IS REPRESENTED BY
LEGAL COUNSEL

ISSUES

I.  Is a judge disqualified to hear cases in
which a party is represented by the spouse of
an attorney who is currently representing the
judge’s adult child in unrelated litigation, or
by other attorneys in the firm in which the
spouse practices?  Answer:  No.

II.  Is  a  judge  disqualified  to  hear  cases  in
which a party is represented by an associate in
the firm of an attorney who is representing the
judge’s adult child in unrelated litigation?
Answer: No.  

III.  Is  a  judge  disqualified  to hear cases  in
which an attorney appears who represents a
party that has filed a civil suit against the
judge’s adult child?  Answer:  No, not under
the circumstances presented.

IV.  Is  a  judge  disqualified  to hear cases
involving a party who has filed a civil lawsuit
against the judge’s adult child over a credit
card bill?  Answer:  No, not under the facts
presented.    

FACTS

A judge’s adult child is currently involved in
divorce and bankruptcy proceedings.  The
judge assisted the child in obtaining attorneys
for these proceedings, and the judge and the
judge’s spouse are responsible for paying the
legal fees for the divorce and the filing of the
bankruptcy petition.  Although the attorneys
representing the child in these cases more

often talk about the cases with the child
separately, they sometimes report to and
advise both the judge and the judge’s child.
The judge also sometimes talks with the child
about these cases and offers advice. 

One of the attorneys who represent the judge’s
child in the divorce action has a spouse who is
a practicing attorney with another firm.  The
spouse and other members of that firm are
currently involved in active litigation before
the judge.

Associates in the firm of the attorney
representing the judge’s child in the
bankruptcy proceeding have active litigation
before the judge.

The judge’s child also has been sued by a
local store for a credit card bill.  The attorney
who filed the civil suit against the child on
behalf of the store appears before the judge on
a regular basis.  The store also sometimes has
cases that are heard by the judge.

DISCUSSION

Canon 3C(1) provides generally that a judge
should disqualify himself in any proceeding in
which his “impartiality might reasonably be
questioned.”  Several specific instances in
which disqualification is required are listed in
subsections of the canon.  The first subsection
includes cases in which the judge has a
personal bias or prejudice concerning a party.
Canon 3C(1)(a).  The Commission assumes
that the inquiring judge has no bias or
prejudice concerning a party.

Since none of the other subsections of Canon
3C(1) potentially apply, the question is
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whether any of the circumstances presented
create a reasonable question as to the judge’s
impartiality.  The test under Canon 3C(1) is:
“Would a person of ordinary prudence in the
judge’s position knowing all of the facts
known to the judge find that there is a
reasonable basis for questioning the judge’s
impartiality?”  In re Sheffield, 465 So.2d 350,
356 (Ala. 1984).   The question under Canon
3C(1) is not whether the judge is impartial in
fact, but rather whether another person,
knowing all of the circumstances, might
reasonably question the judge’s impartiality.
Ex parte Duncan, 638 So.2d 1332, 1334 (Ala.
1994).

The Commission has long held that Canon
3C(1) requires disqualification of a judge to
hear cases involving an attorney who is
currently representing the judge or the judge’s
spouse in unrelated litigation.  E.g., Advisory
Opinions 80-74, 82-168, and 92-454.  This
disqualification ordinarily does not extend to
partners or associates of the attorney who are
not involved in the judge’s case.  Advisory
Opinions 78-53, 88-337, 91-437, 93-484, 96-
616, and 99-731.  

Under the facts presented, it appears that the
judge does have a special relationship of trust
with the attorneys engaged to represent the
judge’s child in the child’s divorce and
bankruptcy proceedings.  However, just as a
judge has no special relationship with partners
or associates of his or her own attorney, the
judge has no special relationship with the
spouse of one of the attorneys representing his
child in the divorce proceeding, with other
members of her firm, or with associates of the
attorney representing his child in the
bankruptcy proceeding.  The Commission
finds no reasonable basis to question the
judge’s impartiality when the spouse,
members of her firm, or other members of the

firm of the attorney representing the child in
the bankruptcy proceeding appear in cases
before the judge.  Thus, it concludes that the
judge is not disqualified to hear such cases.

The judge has not become involved in the
lawsuit filed against his adult child by the
local store.  Absent such involvement, other
extraordinary circumstances would have to
exist to create a reasonable question as to the
judge’s impartiality in unrelated cases
involving the store or its attorney.  No
circumstances creating a reasonable question
as to the judge’s impartiality in such cases
have been presented.  It is, therefore, the
opinion of the Commission that the judge is
not disqualified to hear them.    
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission.  For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
jic@alalinc.net.


