JUDICIAL INQUIRY COMMISSION

DATE ISSUED: MARCH 25, 2003

ADVISORY OPINION 03-813

DISQUALIFICATION DUE TO PRIOR
SERVICE OF FORMER PARTNER AS A
LAWYER IN THE MATTER IN
CONTROVERSY

ISSUES

Is a judge disqualified to hear a case when his
former law partner had an office conference
with a party regarding the matter in
controversy but was not retained to represent
the individual in the matter? Answer: No,
assuming no attorney/client relationship was
established.

FACTS

The former law partner of a circuit judge who
was recently elevated to the bench had an
office conference with a person who is now a
party to a case assigned to the judge. The
person did not retain the judge’s former
partner to provide representation in the
divorce case to be filed.  The office
conference pertained to the party’s marital
situation, which is the subject of the divorce
action pending before the judge. The judge
never discussed the office conference with his
law partner and has no information about what
was discussed during the conference.

DISCUSSION

As the inquiring judge recognizes, the answer
to his question depends upon the definition of
the phrase “served as a lawyer in the matter.”
Under Canon 3C(1)(b), a judge is disqualified
in a proceeding when ““a lawyer with whom he
previously practiced law served during such
association as a lawyer in the matter.”

In Rushing v. City of Georgiana, the Alabama
Supreme Court gave the phrase “matter in
controversy” a rather broad definition.
Rushing v. City of Georgiana, 361 So.2d 11,
12 (1978). The same matter clearly is in
controversy in the office conference at issue
and the case pending before the judge.

It is the opinion of the Commission that
whether an attorney served as a lawyer in a
matter should turn on whether an
attorney/client relationship was established. If
an attorney/client relationship was not
established between the judge’s former partner
and the party in the case pending before the
judge, the judge is not disqualified to hear the
case under Canon 3C(1)(b) on account of the
office conference his former partner had with
the party to the case. However, if an
attorney/client relationship was established
during the conference and the attorney/client
privilege attached, the judge is disqualified to
hear the pending case, even though the party
did not retain the judge’s former partner to
pursue the matter. See, Advisory Opinion 83-
197 (finding a judge disqualified who had
acted as an attorney by providing legal advice
to a party in the matter in controversy).
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This opinion is advisory only and is based on
the specific facts and questions submitted by
the judge who requested the opinion pursuant
to Rule 17 of the Rules of Procedure of the
Judicial Inquiry Commission. For further
information, you may contact the Judicial
Inquiry Commission, P. O. Box 303400,
Montgomery, Alabama 36130-3400; tel.:
(334) 242-4089; fax: (334) 353-4043; E-mail:
Jjic@alalinc.net.



